Alegerea hranei potrivite pentru câinele tău, care să îi fie pe plac și să îi ofere o nutriție optimă, poate fi o provocare, având în vedere multitudinea de opțiuni disponibile pe piață. Pentru ca acesta să ducă o viață cât mai lungă și să eviți problemele de sănătate, va trebui să te asiguri că patrupedul are o alimentație echilibrată. Îți sărim în ajutor cu câteva sfaturi care să te ghideze către tipul de hrană potrivit pentru cățelușul tău.
1. Alege tipul de hrană – uscată sau umedă
Primul lucru pe care îl poți face este să alegi tipul de hrană după textură. Putem vorbi despre hrana uscată și hrana umedă, fiecare având o serie de avantaje.
Hrana uscată reprezintă o variantă foarte economică, deoarece o poți achiziționa în ambalaje de mari dimensiuni care se pot închide etanș, fără să existe riscul de alterare. Aceasta poate fi bogată în proteine și alte ingrediente hrănitoare și există formule care favorizează păstrarea unei igiene optime a cavității bucale. Poți comanda online hrană uscată pentru câini din numeroase sortimente.
Hrana umedă reprezintă o variantă mai apetisantă pentru câini, datorită gustului său puternic și texturii mai moi și mai ușor de mestecat. Aceasta are un conținut mai ridicat de apă și include de obicei și o cantitate mare de carne. Poți alege să îi oferi câinelui tău unul dintre aceste tipuri sau poți opta pentru hrănirea mixtă.
2. Ține cont de etapa de dezvoltare în care se află câinele
Fiecare etapă de dezvoltare poate fi delimitată în funcție de vârsta câinelui. Pe măsură ce acesta crește și îmbătrânește, va avea nevoi nutriționale diferite, așadar hrana va trebui adaptată. Începe cu formula junior, destinată puilor cu vârsta mai mică de un an. Aceasta are un conținut caloric mai mare și conține o formulă specială care susține dezvoltarea sistemului imunitar și creșterea sănătoasă. Poți ține cont și de cât de mare va fi cățelușul. Poți, de exemplu, să îi oferi hrană uscată câini Acana Heritage junior talie mare 17kg.
În următoarele etape, va trebui să treci la hrana pentru adulți și, mai apoi, pentru câini seniori. Acestea au un aport caloric echilibrat, pentru a ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase. Acest tip de hrană are și nutrienți specifici, care sprijină sănătatea articulațiilor sau ajută la evitarea apariției anumitor afecțiuni.
3. Alege hrană dedicată anumitor nevoi specifice
Uneori, câinii pot avea nevoie de o hrană specială, care să le ofere protecție sau să susțină buna funcționare a anumitor organe și sisteme. De aceea, există numeroase tipuri de hrană dedicată acestor nevoi. Putem vorbi despre formule de hrană create pentru anumite rase, dar și formule speciale pentru controlul greutății, care susțin buna funcționare a sistemului digestiv, a articulațiilor și sistemului osos etc. În aceeași categorie putem include și sortimentele de hrană pentru câini de talie mică, medie sau mare, dar și hrană adaptată nivelului de activitate a patrupezilor, deoarece aceștia nu pot fi hrăniți la fel. O bună alegere este hrana uscată câini Bavaro Force 18kg, pentru câinii foarte activi.
4. Optează doar pentru ingrediente de calitate
Asigură-te că verifici mereu lista de ingrediente a produselor și valorile lor nutriționale. Hrana de calitate ar trebui să conțină cât mai multe proteine și să aibă un aport caloric optim pentru talia câinelui tău. De asemenea, cantitatea de cereale ar trebui să fie scăzută. O hrană bogată în cereale poate cauza probleme de greutate și alte afecțiuni asociate cu consumul de carbohidrați în cantități mari.
5. Ține cont de eventuale intoleranțe și alergii
De-a lungul vieții, câinele poate dezvolta anumite intoleranțe și alergii la diverse ingrediente (la lactoză, gluten, carne de pui etc). Fii atent la orice schimbări suferite de către câine și mergi la veterinar pentru a primi un diagnostic exact. Odată identificată problema, fii mereu atent la ce conține hrana aleasă și evită ingredientele care provoacă simptome neplăcute.
Alegerea hranei potrivite pentru câinele tău este esențială pentru a-i asigura o viață sănătoasă și plină de energie. Ține cont întotdeauna de toate aceste criterii, dar și de sfatul medicului veterinar și de preferințele animalului.