Mereu am fost pasionat de timp, de instrumentele sale de măsurare, de ceasuri și desigur de istoria întreagă a acestora. Mi-ar fi plăcut să existe mai multe muzee și proiecte publice sau private care să se ocupe mai detaliat de ceea ce astăzi numim timp. Pentru unii acest subiect poate că nu reprezintă un punct de foarte mare interes, însă în urma călătoriilor pe care le-am efectuat în decursul timpului (așa cum îmi place mie să spun – atunci când lumea era mai bună și nu exista această pandemie) am observat un interes extrem de ridicat atât în rândul europenilor cât și în cultura asiatică, fapt care m-a bucurat, motivându-mă și mai mult în a afla lucruri noi despre timp și ceasuri.
E drept și nu voi ascunde niciodată acest lucru… în Europa Medievală poate că timpul nu era cel mai popular subiect în rândul populației care și așa era cum era, supraviețuirea și siguranța zilei de mâine fiind principala grijă. Însă în Asia lucrurile stau puțin diferit. Aici timpul dar și ceasurile au o cultură bine dezvoltată, încurajată de respectul populațiilor prezente în acea zonă a continentului.
Mi-au plăcut vizitele în care aflam mereu ceva nou de la oamenii pasionați ai locurilor – adesea eram chiar eu povestitorul care descria felul în care ceasurile și timpul erau văzute în zona europeană contemporană – zonă care realist vorbind vede cel mai adesea ceasul, ca pe un accesoriu de modă plin de eleganță și stil, fiind mai puțini interesați de cultura timpului și desigur de instrumentele sale de măsurare. La nivel mondial nu am idee câte muzee cu și despre ceasuri există, însă ceea ce știu sigur este că dacă ești pasionat de acest topic e bine să arunci o privire către zona asiatică.
Tehnologiile prezentului sunt în afirmațiile unora, extrem de periculoase pentru ceea ce înseamnă la baza sa, ceasul. De ce? Poate din cauza faptului că în prezent ceasul inteligent ajunge să ne satisfacă nevoi precum citirea mesajelor de pe WhatsApp, răspunde la apeluri telefonice ori poți citi și trimite e-mailuri foarte ușor. Este adevărat că o parte dintre noi este de fapt mai atrasă de aceste tehnologii, uitând valoarea și esența reală a unui ceas.
Pentru că tot am adus în discuție ideea de valoare, aici subiectul e unul ceva mai greu de abordat deoarece în unele cazuri, ceasul ajunge sa fie evaluat la o sumă greu de imaginat, înțeles și chiar greu de citit. Unele branduri fac din produsele lor adevărate bijuterii de lux pe care lumea pare că le caută cu destul de mult interes, cel puțin de cei cărora le pasă de ținuta proprie și de felul în care arată. În cazul personal, n-am simțit niciodată atracția către astfel de bijuterii însă am apreciat mereu un ceas de calitate fie el chiar și scump dar sa zicem evaluat la prețul corect.
Dincolo de toate acestea un alt aspect ce trebuie amintit atunci când vorbim de timp, ceasuri și cultura acestuia este prezența acestuia (a ceasurilor) în spațiile urbanistice publice. Plasat cel mai adesea ca un element de bun gust și seriozitate, ceasul este dincolo de toate, un instrument de orientare dedicat planificării și organizării. Impune respect și atrage cel mai mult curioși care, cel mai adesea atunci când văd un model mai diferit față de cele cu care sunt obișnuiți, îl fotografiază de nenumărate ori – nu mă înțelegeți greșit însă uneori chiar sunt inserate ca elemente de foarte bun gust.
Analogice sau digitale, de mâna sau ce alcătuiesc un plan urbanistic al unei zone, ceasurile sunt extrem de diverse iar fiecare dintre ele ajunge să aibe o proprie poveste și istorie. Poate că în prezent rapiditatea și gândurile către tehnologia de vârf, ne fac să uităm și să ne preocupăm mai puțin de ceea ce înseamnă cultura timpului însă undeva în lume existe oameni pasionați ce nu vor renunța la această pasiune. Pe ei îi găsiți ușor, trebuie doar căutați. Ulterior o să aflați cu siguranță povești și legende care vă vor fermeca auzul și vă vor capta atenția.
Până una alta ca să încheiem într-o notă de sezon, nu trebuie să uităm că unul dintre cele mai plăcute cadouri pe care îl putem dărui în orice moment al anului este un ceas. Recent m-am uitat și eu la un ceas de dama Tissot care mi-a atras atenția dintr-o colecție impresionantă de ceasuri, Helvetia ceasuri Tissot. Rafinamentul, eleganța și designul mi-au adus aminte de unele dintre poveștile auzite la câteva dintre muzeele de ceasuri pe care am reușit să le vizitez în urmă cu ceva vreme. Sunt convins că va fi o alegere bună – chiar dacă una grea de moment, în a alege modelul potrivit – pentru că varietatea de modele ajunge uneori să te copleșească. Dar satisfacția primirii unui ceas Tissot zic eu că face toți banii.
În prezent pe internet sunt disponibile destul de multe modele de ceasuri Tissot, la fel și fel de prețuri atât accesibile cât și ceva mai scumpe. Despre aceste modele sunt disponibile destul de multe informații și povești, unele dintre ele chiar extrem de interesante. Chiar dacă nu ești un pasionat în adevăratul sens al cuvântului, merită să arunci un ochi peste gama de ceasuri Tissot și peste ceea ce pot oferi acestea. Bunul gust și eleganța acestora se vor completa excelent cu stilul fiecăruia.
Poți citi mai multe despre ceasurile Tissot căutând pe motoarele de căutare Helvetia Luxury Watches – peste 100 de ani experianţă în lumea ceasurilor şi bijuteriilor. Dacă ai întrebări nu ezita să-mi scrii pentru a povesti mai multe despre cultura timpului dar și despre ceasurile contemporane, adevărate bijuterii pentru unii dintre noi.