Pestele este un aliment iubit de multi. Imi aduc aminte cand ma duceam cu nepotelul meu micut pe malul raului si ne jucam cat era ziua de lunga. Mai intai faceam o fantana, sa avem de unde lua apa proaspata pentru mancare. Apoi faceam o pauza de la treburile gospodaresti si faceam concurs de aruncat pietre. Cine arunca mai departe castiga medalia de aur, dar nu stiu cum se facea ca baietelul de 4-5 ani intrecea un adult de 40 de ani.
I se aprindeau lumini in priviri, cat timp ne jucam impreuna. La un moment dat simtea nevoia sa fie erou si ma punea sa ii fac o pusca, apoi un foc pe malul apei, fiindca acolo era tabara unde trebuia sa ingrijim ranitii. Fascinat de foc, lua cate un bat cu jar, facea rotocoale de fum in aer si le stingea in apa. Soseau cu miile ranitii in tabara, fiind adusi tot de el si tot atunci ma punea sa ii bandajez, sa le scot gloantele si sa le fac mancare.
-Pai nu am ce sa le fac de mancare, ii spuneam convingatoare! Uite, cat eu ii ingrijesc, fugi si pescuieste sau impusca vreun animal!
Atunci ochii ii straluceau mai tare de pofta.
-Peste, voi prinde 10 galeti de peste, iar tu il vei frige pe tot, vei face o mamaliguta galbena ca soarele si cu usturoi vom manca si noi! Trebuie sa mancam si noi, nu putem sa le dam numai lor!
Copilul adora pestele proaspat si imi povestea adesea cum la bunicii din partea tatalui manca peste pe saturate, fiindca Dunarea era aproape. Peste proaspat! In raurile noastre cu apa dulce pestele este mic si greu alegi ceva din el. Pestele pe care il vedeti in supermarketuri vine de la mare sau din Dunare.
-Si cum de nu se face murdar in masina aceea, ca in plasa uriasa sau in sacul in care aduce bunicul pestele se strange mult sange si multa mizerie?
Copilul dragalas si inteligent ma provoaca sa ii vorbesc despre producator containere termoizolante si sa ii prezint drumul pestelui din apele marii sau ale Dunarii pana la frigiderele uriase din care fiecare cumparator isi alege ceea ce vrea sa consume.
In spatele bucatii suculente si gustoase sta multa munca. Pescarul pleaca in zori cu barca lui si poate tremura, fiindca in orice dimineata, chiar si in cele de vara, este racoare.
El este pregatit pentru soare si pentru furtuna. Pe fundul barcii lui stau apa proaspata si buna, merinde, echipament de ploaie, fiindca ploaia vine din senin peste tot. Cel mai greu se lupta el, cand prinde pestele urias si fiara este gata sa ii rastoarne barca. Seara se intoarce la tarm, vesel sau trist, in functie de ce a reusit sa prinda. Pestele acela inseamna si hrana pentru iarna, dar si bani.
Banii se tranforma in paine, zahar, cafea, carne si ulei, in facturi si imbracaminte pentru ai casei.
La cherhanale, pescarul isi descarca barca, primeste banii, sta la un pahar de vorba cu confratii lui si merge acasa, unde trebuie neaparat sa faca o baie, sa manance si sa se odihneasca.
La cherhana, pestele este sortat pe categorii. Ma gandesc ca nu este deloc usor sa stai toata ziua in miros de peste si sa ajungi sa mirosi si tu ca un peste urias.
De acolo vin camioanele cu containere termoizolante in care este incarcat pestele. Sunt cutii din plastic, cu peretii etansi, din care nu se scurge nimic, prevazute cu capac, ca pestele sa fie ferit de insecte si de microbi.
Masinile sunt frigorifice, dar ce ar insemna ca pestele sa isi imprime mirosul in ele si peste tot sa fie numai sange?
Aceste ambalaje din plastic sunt foarte igienice si pot fi spalate dupa fiecare utilizare cu apa si detergent. Drumul pestelui este lung si greu si foarte curat, fiindca este asezat cu grija in ambalaje din plastic de calitate premium care se pot stivui sa incapa cat mai multa marfa.
Containerele sunt de diferite dimensiuni, dar nu sunt preferabile cele uriase, fiindca manipularea trebuie sa se faca usor.
-Pai, cutii din acestea ne-ar trebui si noua, imi spune convingator micutul. Ar fi mult mai usor sa luam in ele strugurii copti de la voi si rosiile zemoase din satul de langa Dunare de la ceilalti bunici!
Copilul are dreptate si imi place sa ii admir inteligenta practica. Sigur ca obisnuim sa punem strugurii fragili si rosiile in ladite de legume-fructe, cu peretii perforati, prevazute cu manere de care pot fi prinse, dar ele isi lasa zeama si masina se murdareste.
Este mult mai bina sa fie puse in containere din plastic mai mici si in acest mod curatenia din portbagaj sa fie asigurata.
Va dati seama ce se intampla cand langa laditele cu produse fragile sunt puse hainele de schimb?
In timp ce ii povesteam micutului despre aceste ambalaje, mi-am dat seama cat de utile sunt si ce rau ar fi fara ele.
Fiindca baietelului ii era pofta de peste, am mers la oras sa cumparam unul mare de tot si tot drumul mi-a vorbit cu entuziasm de containerele din plastic pe care le vor comanda si parintii lui, fiindca in cele mai mici ii vor trimite bunicii capsuni dulci si copate si smochine. Multe se pot transporta in aceste containere din plastic de diferite dimensiuni, de aceea grabiti-va sa le comandati!
Daca nu gasiti produsele la dimensiunea si aspectul dorit, se pot face la comanda special pentru dumneavoastra.