Copilul diagnosticat cu autism este din start vazut ca un copil problema. Parintii devin speriati de ceea ce se intampla si incep goana dupa terapii. Ce sa aleaga? Ce este util? Ce este benefic? Sunt temeri firesti. Una din terapiile eficiente recomandate este ABA.
Analiza aplicata a comportamentului sau ce inseamna ABA
Vestita drept una din cele mai cunoscute si populare tipuri de terapii pentru copiii cu autism, terapie ABA inseamna sanse de progres din punct de vedere intelectual, educational, social si emotional. Concret, vorbim despre un program de invatare, ce are ca scop modificarea comportamentului pentru ca un copil diagnosticat cu autism sa aiba sansa unei vieti normale, sa se integreze in societate.
Principiul acestei terapii are la baza recompensarea. Pentru ce face bine, copilul primeste o bonusare, menita sa il incurajeze. Programul este unul specific, avand in vedere ca pentru copiii cu autism este destul de importanta rutina si predictibilitatea.
Pentru comportamentele nedorite vor fi observati factorii ce declanseaza o stare anume, urmarind manifestarile si ce anume intareste un astfel de comportament. ABA in fapt este stiinta comportamentului.
Concret, cum este terapia ABA eficienta pentru copilul meu
Conform specialistilor, copiii cu autism au nevoie sa inteleaga limitele in care traim, sa fie capabili sa interactioneze si sa comunice cu cei din jur, trebuie sa invete sa isi spuna dorintele si nevoile. Prin terapia ABA copiii cu autism sansa de a-si imbunatati performantele academice, pot dobandi competente lingvistice; invata despre viata sociala, invata sa recunoasca persoane, locatii, emotii, sa isi consolideze diferite abilitati, printre care cele de limbaj.
Terapia ABA, in timp, are ca efect si diminuarea comportamentelor nedorite – fie ca vorbim de autoagresivitate, de stereotipii, de autostimulare sau alte manifestari. De asemenea, au fost observate de-a lungul timpului si alte beneficii si schimbari ca urmare a terapiei: copilul invata sa se imbrace/dezbrace singur, mentine igiena personala, devine constient de propria persoana si propriile nevoi.
Retinem!
Terapia ABA si in general orice tip de terapie pentru copiii cu autism implica foarte mult si parintii. Terapia nu se opreste dupa incheierea timpului petrecut alaturi de specialisti – psihopedagogi, logopezi, psihologi din centrul frecventat – ci continua si acasa, cu ajutorul parintilor.
Terapia este individualizata sau altfel spus adaptata si personalizata in functie de copil.
Prin terapia ABA este obtinut progres, un mediu structurat de invatare, ce ofera independenta copilului.
Terapia ABA face parte din serviciile din cadrul Centrului Pas cu Pas din Suceava. Afla din cadrul paginii oficiale cum poti programa o sedinta de consiliere sau terapie.