Ai atac de panica daca din senin ai o teama accentuata, de neliniste sau chiar anxietate, completata sau nu de reactii fizice, desi nu exista un motiv aparent, un pericol de vreun fel. Afla cum te poate ajuta specialistul Daniel Ivan si de ce psihoterapia este indicata.
Asa cum vei gasi si in cadrul paginii oficiale, danielivan.ro, psihoterapia te poate ajuta daca suferi de atacuri de panica. Aceste episoade iti pot afecta calitatea vietii si pot fi de-a dreptul inspaimantatoare, atat pentru cel in cauza, cat si pentru cei din jur, adesea neputinciosi in a-ti alina starea.
Simptome:
- Teama.
- Palpitatii sau chiar ritm cardiac rapid.
- Tremurat.
- Transpiratie abundenta.
- Frisoane sau dificultate in respiratie.
- Stare de greata, rau.
In plus, exista o teama si pentru starea de panica ce ar putea sa se instaleze oricand. Atacurile de panica sunt recurente.
Ce poate sta la baza aparitiilor atacurilor de panica
Pacientii nu isi pot da seama ce li se intampla, nu isi explica de ce au parte de astfel de episoade. Medical vorbind poate fi vorba de o tulburare de panica, de o vulnerabilitate neurofiziologica. Totusi predispozitia aceasta este corelata mai degraba cu stresul major si cu temperamentul sensibil la stres sau la emotii negative.
In prima faza, spun specialistii, atacul de panica apare brusc, insa in timp situatia este corelata cu anumite momente cheie, cu anumiti factori declansatori – situatii traumatizante, o boala, un abuz, accident sau orice istoric de abuz fizic sau emotional din copilarie.
Cum ajuta psihoterapia
Ai face bine sa cauti cabinetul unui psiholog in Bucuresti sau din orasul tau. Psihoterapia este una din cele mai eficiente abordari. Se spune despre aceasta ca este terapia prin vorbe. Prin sedinte repetate, constanta in a urma un plan de interventie de acest gen, psihoterapia te poate ajuta sa intelegi ce ti se intampla si de ce si cum sa faci fata unor astfel de situatii.
Este adevarat ca rezolvarea vine in timp si este nevoie de efort. Altfel spus, trebuie sa fii receptiv/a si dornic sa incerci, implicat activ in sedintele de terapie. Simptomele pot fi reduse semnificativ si ajung sa dispara in decurs de cateva luni.
Tehnicile de terapie sunt complexe; psihoterapia il ajuta pe pacient sa isi confrunte propriile temeri, oricare ar fi acelea. Acesta trebuie sa isi constientizeze situatia, sa se reconecteze la realitate, sa isi schimbe perceptia despre bine si rau. Afla din cadrul paginii danielivan.ro in ce constau sedintele de terapie.