Fără doar și poate, una dintre cele mai interesante și la modă meserii ale ultimilor ani este aceea de make-up artist. Domeniul s-a dezvoltat foarte mult și în România, iar drumul către o carieră de succes este la îndemâna oricărei persoane cu un dram de talent. Într-o era în care imaginea contează foarte mult și oricine poate deveni destul de ușor influencer în social media, un make-up artist bun poate face diferență din punct de vedere al imaginii. Astăzi stăm de vorbă cu Maria Nistor, make-up artist constănțean…
I. Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru makeup?
R: Vreau să cred că dintotdeauna am avut o înclinaţie spre frumos… când eram mică îmi plăcea foarte mult să desenez şi eram foarte atentă când coloram. Când am mai crescut, pe la 14 ani am început să-mi pensez prietenele, am început să mă machiez prin clasa a XI-a… rimel, gloss, blush, fondul de ten a apărut când eram primul an la facultate. Spre machiajul profesional am fost să zic aşa “împinsă”, nu credeam că este de mine, mi se părea o răspundere foarte mare, mă gândeam mereu că la sfârşitul machiajului dacă nu îi place clientei, dar slavă domnului nu a fost cazul până acum.
II. Ce cursuri ai urmat în acest domeniu și ce te-a ajutat să te dezvolți?
R: “Împinsă” să zic aşa, de către soţul meu şi de prietena noastră, Irina Gromosteanu, care deţine Scoala de machiaj Art et Beaute, am început cu un curs de bază care a durat 5-6 luni în urma cărui am obţinut şi un certificat de recunoaştere a competentelor profesionale, mentor şi formator mi-a fost Andreea Dita.
Dorinţa de a evolua şi de a deveni mai bună în ceea ce fac ţin să cred că m-a ajutat să mă dezvolt, am început să merg la cursuri de specializare şi avansaţi unde am învăţat diferite tehnici de lucru în machiajul ochilor… mi-am dorit să merg la cursurile susţinute de makeup artiştii pe care îi admirăm şi urmăream pe reţelele de socializare, ceea ce am şi făcut, de la ei am învăţat cum să aleg cele mai bune produse de machiaj şi am împrumutat trucuri pe care le aplic în machiaj şi îmi uşurează munca, ţin să cred că fiecare şi-a lăsat amprenta asupra mea. Am reuşit până acum să merg la Paulina Buldumea, Alina Draghici-Capinaru, Alessia Zugrav, Matilda Inozemtseva şi Corina Tudor.
III. De cât respect se bucură meseria de make-up artist în România? Există piedici în această meserie?
R: În ultimul timp ,datorită reţelelor de socializare am observat că este o meserie extrem de populară, care se bucura de un real succes dacă eşti foarte bun în ceea ce faci.
O piedică, să zic aşa, ar fi reprezentată de investiţia finaciara care este foarte mare, mereu trebuie să-ţi cumperi şi să încerci produse noi, unele se termină foarte repede, unele se usucă şi nu mai pot fi folosite, unele produse le cumperi şi constaţi că nu îţi plac. Sunt sigură că sunt foarte multe fete talentate care îşi doresc să profeseze în această meserie, dar care nu îşi permit financiar, cele mai multe renunţa încă de la început. Ca să lucrezi la standarde înalte ai nevoie de produse de calitate, care intradevăr îţi uşurează munca, dar de cele mai multe ori produsele de calitate sunt scumpe.
IV.Care sunt produsele de bază care nu ar trebui să lipsească din trusa de machiaj a unei femei?
R: Pentru machiajul zilnic trusa unei femei ar trebui să conţină:
1.Crema hidratanta- specifică tipului de ten
2.Fondul de ten şi bureţelul aplicator.
3.Anticearcăn- dacă este cazul
4.Fardul de obraz
5.Iluminatorul- pentru cele care îl prefera.
6.Fard sau creion de prancene-pentru a masca golurile din sprâncene.
7.Un fixator de sparancene stil rimel-petru a aranja şi fixă firele sprâncenelor
8.Pudră fixatoare.
9.Ruj sau gloss.
10.Tusul şi fardurile de pleoape în nuanţe pastel uşor sidefate.
V. Ce mărci de produse ne recomanzi pentru aplicarea unei baze pentru make-up ideale?
R: Atât pentru machiajul tenului cât şi pentru pleoape ca baze de machiaj îmi plac cele de la Benefit şi Too Faced.
Pentru tenul uscat şi deshidratat îmi place să folosesc Eclat de la Atelier Paris şi Lait crème concentre de la Embryolisse care este potrivită pentru toate tipurile de ten.
VI. Care sunt tendinţele în machiaj anul acesta? Cât de mult ar trebui să ne ghidăm după aceste tendinţe?
R: Tendinţele de anul acesta sunt foarte mult pe gustul meu, tinde foarte mult spre natural, se incearca adoptarea unui stil de machiaj soft-glowy-glossy. Sprâncenele ca şi anul trecut se poartă cele naturale, cât mai nepensate, dar îngrijite, fondul de ten cât mai natural, aproape transparent, farduri de obraz în nuanţe cât mai naturale şi iluminatoarele rămân în top, la machiajul ochilor se merge pe nuanţe de maro, auriu, texturi sidefate şi nelipsitele linii de tus, la buze se tot încearcă trecerea de la rujul mat la cel glossy, dar fără prea mare succes deoarece texturile glossy nu sunt foarte rezistente.
VII. Este vreo greşeală frecventă de machiaj pe care o întâlneşti la clientele tale?
R: Da,sprâncenele prea conturate! Sprâncenele se întreţin la cosmetician, clientele acasă, când se machiază trebuie, doar dacă este nevoie, să completeze golurile din sprânceană cu fard de sprâncene sau cu creion, mi-ar plăcea să mai folosească şi rimelul fixator pentru sprâncene care are efectul rimelului de gene, îngroaşe firele de păr şi le îndreaptă în direcţia dorită, mi se pare un produs genial.
VIII. Care sunt paşii pe care trebuie să îi realizăm pentru un make-up perfect?
R: Pentru că machiajul să arate foarte bine şi să fie rezistent, foartă importantă este rutina zilnică de îngrijire a tenului. Să ne curăţăm tenul şi să-l hidratăm atât ziua cât şi noaptea cu produse de îngrijire specifice nevoilor lui, să folosim scrub şi măşti cel puţin o dată pe săptămână,să avem grijă de genele şi de sprâncenele noastre şi să nu le mai agresam.
IX. Care sunt avantajele şi dezavantajele practicării acestei meserii?
R: Este o meserie foarte plăcută,curată,dacă ştii să comunici cu clientă, să te consulţi cu ea în privinţa alegerii machiajului,ea va pleca mulţumită, te va recomanda şi se va întoarce cu încredere la tine ştiind că este pe mâini bune.Dacă eşti bun în ceea ce faci poţi machia pentru reviste sau televiziune şi aşa poţi deveni cunoscut, devenind cunoscut eşti mai căutată de cliente.
Dezavantajele apar atunci când nu ştim sau nu vrem să ne mulăm după cliente, fiecare makeup artist are stilul lui şi este căutat pentru stilul său,dar câteodată poate adapta machiajul şi în funcţie de preferinţele clientei. Dacă clienta pleacă nemulţumită pentru că nu a primit ce şi-ar fi dorit, eu consider că nu make-up artistul este de vină, înainte de a ne alege make-up artistul ar trebui să-i analizam pozele cu make-up pentru ai observa stilul, dacă stilul de machiaj este mai colorat şi eu nu sunt genul colorat,aleg să nu merg acolo,aceasta ar putea fi o modalitate de selecţie.
X. Care consideri că trebuie să fie cele mai importante trei calități ale unui make-up artist?
R: Punctualitatea. Aşa cum nouă nu ne place când ne întârzie clientă,nici noi nu ar trebui să o întârziem pe ea.
Igienă. Spălarea şi dezinfectare mâinilor şi pensulelor înainte de a începe machiajul fiecărei cliente,păstrarea curăţeniei pe masa de lucru şi folosirea aplicatoarelor de unică folosinţă, am observat cum clientele urmăresc aceste detalii şi de ce să nu le mulţumim aşteptările?
Comunicarea cu clientă. Clienta trebuie “descusută” cu privire la machiajul pe care şi-l doreşte, culori, intensitate, ce îi place, ce nu îi place, încât rezultatul final să fie cât mai apropiat de aşteptările ei.
XI.Ne poți spune un trend de make-up care îți place foarte mult și unul care nu-ți place? Din ce motive?
R: Trend-urile de anul anul acesta sunt preferatele mele, cel mai mult îmi place cel legat de sprâncene. Trend-ul care nu îmi place este cel al “transferului de cap” să citez pe cineva :)), tenul foarte încărcat şi conturat, sprâncenele prea strident machiate mi se par de prost gust şi ar trebui să ne ghidăm mai mult după zicala “less is more”.
XII. Se pot corecta din machiaj defecte fizice sau este doar un mit?
R: Da, chiar se pot, o urmăresc cu plăcere pe Goar Avetisyan, care face nişte transformări incredibile persoanelor cu defecte majore la nivelul fetei. La clientele cu mici imperfecţiuni se pot corecta buzele inegale, nasul prea gros se poate subţia, ochii prea apropiaţi se pot machia în aşa fel încât nu vor mai părea aşa apropiaţi, la fel şi cu cei depărtaţi, ochii căzuţi, cei care par trişti pot părea mai ridicaţi, sprancele sunt cele mai uşor modificat atunci când părul nu mai există şi se mai pot modifica imperfecţiunile legate de coloraţia pielii(cearcăne, pete pigmentare, roşeaţă, semne din naştere).
XIII. Un sfat pentru iubitoarele de makeup?
R: Aveţi grijă de corpul vostru, de ceea ce mâncaţi pentru că ceea ce mâncaţi şi relele obiceiuri se vor vedea pe faţa voastră, îngrijiţi-vă tenul, aveţi grijă de sprâncenele voastre.
XIV. Unde te pot găsi cititoarele aguritza.ro și un gând pentru ele…
Pentru că reţele de socializare sunt la putere acolo pot fi găsită şi eu pe pagina mea de frumuseţe https://www.facebook.com/marianistormakeup/ sau la numărul de telefon 0737968353. Cititoarelor aguritza.ro le spun să nu uite nicio clipă că sunt femei, să profite de acest avantaj şi le spun şi lor ceva în care eu cred foarte tare :
“Natural e mai frumos!”
Felicitări pentru interviu.
Bravo bravo!
Nimic nu te face mai frumoasa decat un machiar de calitate si accesoriile pe masura! o urmaresc pe maria de ceva timp pentru sfaturi si bijuteriile de obicei mi le comand online de aici https://www.ioana-preda.ro/ .Gasesc o multime de inele, coliere si cercei care ma avantajeaza, de calitate si la preturi bune! Sa fiti frumoase, doamnelor!