Te-ai intrebat care sunt cartile in care este cel mai bine sa investesti, pentru micutul tau? Ori poate simti ca au ramas anumite categorii de carti pe care nu le-ati explorat suficient, ca parinti? Daca raspunsul la vreuna din acesta intrebari este “da”, articolul de fata este pentru tine! Nu este niciodata prea devreme pentru a-i expune pe copii la o limba straina – tocmai de aceea, limba engleza poate fi optiunea perfecta pentru toti parintii.
Cartile si videourile sunt metode potrivite pentru a folosi timpul alocat lecturii sau internetului – astfel, de la varste mici, cei mici pot sa “faca cunostinta” cu sunetele si cuvintele unui alt limbaj. De asemenea, acest lucru le deschide usi pentru a descoperi o noua cultura, distincta de cea in care cresc.
Copiii mici invata limbajele intr-un mod natural, inconstient
Cei mici sunt deseori auto-motivati sa deprinda o anumita limba, fara a considera asta ca o activitate separata (precum fac adultii sau chiar si adolescentii). Prichindeii au abilitatea de a imita pronuntarea si de a intelege de unii singuri anumite reguli ale limbajului. Copii nu se gandesc nicio clipa ca a vorbi in engleza sau a citi in engleza este ceva dificil – decat daca, bineinteles, acest lucru le este transmis de adultii din jurul lor (motivul este ca poate si noi, acum adulti, ne amintim cum am invatat engleza cu greutate, din carti de gramatica, la scoala).
- Copiii mici isi folosesc strategiile innascute lingvistice pentru a invata limba materna; apoi, isi dau seama ca pot folosi aceleasi tehnici si pentru limba straina.
- Micutii au timp sa invete prin activitati si jocuri. Prin jocuri si carticele parcurse cu adultii din jur, rezultatele vor fi uluitoare.
- In primii ani de viata, copiii au mai mult timp pentru a invata limbi straine, gasindu-le usor loc in programul zilnic. Acum, ei nu trebuie sa dea teste sau sa stocheze informatie, nu au teme si nu sunt stresati de atingerea anumitor standarde sau obiective.
- Daca cei mici deprind o a doua limba, vor folosi aceeasi tehnica si pentru o a treia, a patra limba. Asadar, nu trebuie sa ii mai comparam pe cei mici cu noi, cu adultii de azi.
- Atunci cand copiii dobandesc (si nu invata in sensul scolar, constient si organizat) o limba straina, precum engleza, sansele ca ei sa obtina o pronuntie mai buna si un feeling mai bun al limbii sunt incredibil mai mari. La pubertate si dupa, invatarea unei limbi pe baza gramaticii si a programelor rigide le cere copiilor un efort mai mare si implica o presiune sporita pe abilitatile acestora.
Ce modalitate mai buna de a-i expune pe cei mici la o limba straina decat prin carti de lectura, de activitati sau jocuri? Astazi, oferta este uimitoare: exista carti pentru bebelusi cu animalute/forme/obiecte ori culori, lumea inconjuratoare, tabla inmultirii, mijloace de transport, seturi de carticele, carti cu stickere, povestiri etc.
Mulțumesc pentru sfaturi.