Citeam acum câteva zile un articol interesant pe ghindoc.ro despre cum să evităm să spunem NU copilului. Tematica articolului este destul de complexă, dar de actualitate și de nenumărate ori, orice mămică s-a lovit de această problemă. Uitându-mă în urmă îmi dau seama că, deși feciorii mei sunt trecuți de vremea majoratului… mi-aș fi dorit să îi educ în alt mod și să am mai multă răbdare.
Să fi avut mai multă răbdare pentru joacă, mai multă răbdare pentru timpul petrecut împreună. Știai cât de important este rolul jocului în dezvoltarea emoțională și intelectuală a copilului? Rolul jocului este cu atât mai important cu cât acesta este un factor contributor la stimularea imaginației. Copiii încep să se joace încă din primele luni de viaţă, iar pe măsură ce cresc aceştia acumulează noi informaţii şi le stimulează imaginaţia.
Jocul este o activitate voluntară şi spontană, care produce copilului bucurie şi curiozitatea de a afla mai multe. Joacă înseamnă învăţare, dragii mei. Prin joc, îţi poţi da seama care sunt aptitudinile copilului tău, dacă are înclinaţii artistice, dacă îi place să deseneze sau dacă are talent muzical.
Jucăriile au un rol esențial în viata copiilor, dar timpul petrecut cu aceștia este de neprețuit. În timp ce se joacă, tu ca părinte poți observa cu ușurință cum acesta își cultivă spiritul de observație, memoria, atenția, fantezia, gândirea și spiritul artistic. Scopul jocului este de a satisface dorințele și aspirațiile copilului sau șimpla dorință de afirmare a independenței lui. Nu te enerva atunci când copilul tău distruge jucăriile! Ca parinte este destul de greu să înțelegem nevoia de a distruge, dar această pornire exprima de cele mai multe ori spiritul de cercetare a copilului.
Nu te supăra pe el atunci când este mai gălăgios atunci când se joacă. A interzice copilului să se joace este echivalent cu a-i bloca dezvoltarea fizică și psihică. Evită să spui NU atunci când vrea să se joace cu tine. Jocul copiilor nu trebuie subestimat sub nicio formă și chiar dacă tu ești în criză de timp… încearcă să răspunzi afirmativ atunci când copilul tău are nevoie de tine.
Este important ca părinţii să creeze o ambianţă cât mai plăcută şi specifică jocului, să-i favorizeze copilului posibilitatea de a experimenta şi să petreacă împreună cu el cât mai mult timp posibil. Inevitabil putem spune că prin joacă putem furniza copilului mecanisme de gândire, de invenţie, de învăţare şi toate procesele care presupun funcţionarea inteligenţei şi care îi vor fi de mare folos în viaţa de zi cu zi.
Pentru a fi un părinte fericit, echilibrează programul copilului tău astfel încât să aibă parte de joaca și de timpul tău prețios în egală măsură. Implică-te în educația lui încă din primele luni de viață, chiar dacă în opinia multora este vorba de un mic bebeluș. Crează jocuri, inventează povești sau cântă-i! Vei avea un copil fericit, plin de energie și cu un vocabular foarte dezvoltat. Sunt curioasă câți dintre voi aloca cel puțin două ore pe zi pentru a petrece timpul prin joacă alături de copilul lui? Ce beneficii ai observat?
Ludoterapia este terapia prin joc si are foarte multe beneficii.
Minunat scris, multumesc!
Cui nu-i place să se joace!? Sincer, și mie îmi pare rău că nu m-am jucat destul cu fetele mele! Deseori imi si reprosau asta: cand spuneam ,merg cu copiii in tabara” ma corectau- mergi cu elevii, noi suntem copiii tai. Uneori, cred ca uitam sa mai fac diferenta intre cele doua categorii. Elevii au avut de castigat, stiu sigur. Sper, doar, ca fetele mele sa ma inteleaga si sa ma ierte. Ca eu nu pot!
Două ore pe zi nu reușesc să ma joc cu fetele, însă îmi petrec timp cu ele. Încerc să fac tot posibilul pentru a fi mereu alături de ele când au nevoie de mine. Acum este mult mai ușor, se joacă împreună si foarte rar mă solicită să mă alătur lor!
Noi avem zile si zile. Zile in care apucam sa ne jucam mult si zile in care suntem acaparati de teme si alte lucruri si nu prea reusim sa mai acordam atentie jocului. Si al meu e la varsta cand prefera sa se joace mai mult afara cu copii de seama lui.
cred ca este destul de important sa comunici cu copilul tau. si aici intra si joaca. in mod evident, nu are ce si cum sa strice
Si eu consider ca e important sa ii pui copilului mintea la contributie prin diverse jocuri, din pacate multi parinti nu prea se mai ocupa, prefera sa lase copilul cu tableta in mana.
mI-e dor de anii petrecuti cu al meu copil cand ma jucam cu el si intram in mintea sa,ma facea sa fiu mai tanara,mai inteleapta!
si eu ma joc tot timpul cu el, ii cumpar tot felul de jucarii precum cartii, lego
Cred ca jocul este foarte important in evolutia copilului si nu pot decat sa am niste regrete cand imi amintesc ca ai mei nu prea ma lasau sa ma joc, ci voiau sa invat – am invatat sa scriu si sa citesc de la ei, cu cativa ani inainte sa merg la scoala. Probabil ca asta s-a tradus in faptul de a fi o persoana foarte introvertita, care fuge de societate si de a avea un grup de prieteni din care sa faca parte.
Pana acum piticotul meu nu prea voia sa se joace insa acum a mai crescut sit to timpul vrea sa ne jucam cu el. Si noua ne place pentru ca interactioneaza frumos.
Nu am experiență, nu știu cum este să fii mamă, însă acum lucrez cu copiii pentru câteva săptămâni și știu că jucatul este foarte important pentru ei.
Din păcate, consider că timpul pentru jucat este extrem de limitat și ar trebui să nu ai un job ca să te poți ocupa într-adevăr de copilul tău atunci când este mic.
Incerc sa-mi petrec destul de mult timp cu fetita mea si deseori ma joc diverse lucruri. Pana acum alegeam eu ce sa joc doar ca acum alege ea pentru mine
Eu incerc sa-i cord cat de multa atentie pot. Nu stiu daca stam zilnic la joaca 2 ore si totusi cred ca ne petrecem suficient de mult timp desenand, colorand, ne jucam in fel de fel de moduri si seara ne mai pisicim un pic in pat
Nu am copii încă, dar cu siguranță la o vârstă fragedă este foarte important să se joace cu jucării cât mai educative
Eu si acum ma joc cu pustoiaca mea(chiar daca nu mai este asa mica). Joaca este o forma de relaxare si de-a petrece timp impreuna cu cei pe care-i iubim atat de mult!
Intr-adevar, joaca e foarte importanta pentru cei mici. Jucandu-se, se dezvolta armonios. Din pacate, uneori suntem atat de prinsi de toate, incat nu reusim sa acordam acestui aspect importanta cuvenita.
noi experimentam zilnic cu jocuri pentru varsta ei sau chiar trecute de 5 ani, ii plac mult puzzle-urile si petrece zeci de minute sa le faca, timp in care eu am parte de liniste 🙂
Si eu am fost o mama rea, nu m-am jucat cat as fi vrut cu fetele mele. Dar pe atunci aveam o firma care imi rapea tot timpul, zi si noapte. Sper sa ma revansez cu nepotii. Daca am noroc sa dau in mintea copiilor …… 🙂
Foarte importanta prezenta parintilor in preajma copilului.