Astăzi o vom cunoaște pe Elena. Un om care crează povești în atelierul Istoriato. Povești în combinații coloristice unice și cu personalitate. Povești ce se nasc cu multă pasiune, multă muncă și din dragostea pentru frumos și artă. Povești ce așteaptă să fie spuse și duse mai departe.
Eu: Bună, Elena! Mulțumesc că ai acceptat invitația de a-mi răspunde la câteva întrebări.
Elena: Cu mult drag, mă bucur să răspund întrebărilor pe care le ai pregătite pentru mine.
Eu: Spune-mi te rog, care este povestea ce se ascunde în spatele „Istoriato – The Alchemy of dreams”… care a fost primul obiect creat de tine și de la ce a pornit totul?
Elena: Istoriato – The Alchemy Of Dreams este brandul înființat de mine în 2011. În 2009 am absolvit Universitatea de Arte, la secția Pictură şi mi-am dorit să aduc artă la nivel funcțional, să fac accesibilă arta şi celor care poate o admirau, dar nu reuşeau să aibă un obiect preţios de artă. Astfel, în 2011 am înființat brandul Istoriato – The Alchemy Of Dreams. Este vorba de pictură pe porțelan cu pigmenți speciali şi metale prețioase (aur, platină şi sidef), cu ardere la temperaturi între 780 şi 850 de grade.
Ulterior, îndrăgostindu-mă din ce în ce mai mult de acest domeniu, am început să și modelez porțelan cu ardere la temperaturi între 900 şi 1200 de grade. Literal, Istoriato înseamnă „cu o poveste în sine“, „care conține o poveste“. Stilul Istoriato aduce un element nou în decorațiile ceramice: povestea. Prin intervenția picturală, obiectul funcțional se metamorfozează într-un univers viu, animat de lumini și umbre. Fiecare obiect care se naște în atelierul Istoriato este unic, are propria sa personalitate şi propriul său spirit unic.
Eu: Ținând cont de faptul că ești artist handmade și probabil ai o viață socială intensă … unde și cum îți găsești inspirația? Cum decurge o zi din viața Istoriato – The Alchemy of dreams?
Elena: Mă consider nu numai un artist handmade, ci, înainte de toate, un artist plastic. Programul meu este destul de complex, mă ocup nu numai de pictură şi modelarea de porțelan, dar şi pictura pe alte tipuri de obiecte şi texturi – pictură murală, pictura pe sticla, lemn, textile, piele etc. Fiecare zi este diferită pentru că în viața unui artist este foarte greu să-ți programezi ceva.
În general, lucrez mult în prima parte a zilei şi noaptea, dar mă ocup şi de partea practică a afacerii mele, aşa că vorbesc cu furnizori, cu mulţi colaboratori, particip la evenimente de networking şi la târguri de specialitate. Ţin şi cursuri de tehnici de pictură pentru adulți şi copii. Încerc însă să nu-mi neglijez nici ceea ce este cel mai important pentru mine – familia. Inspirația vine de peste tot, sunt pur şi simplu conectată la fluxul permanent al vieții care îmi oferă modalități noi de creație şi exprimare.
Eu: Ce îți place și ce iți displace în “lumea handmade-ului”?
Elena: Îmi place creativitatea şi ingeniozitatea acestui domeniu. La noi în țară am întâlnit foarte mulţi oameni talentați, cu un potențial uriaş spre succes. Îmi displace invidia specifică domeniilor artistice.
Eu: Ce greutăți întâmpini în lumea handmade? Cât de apreciată este munca ta, ce ai învățat până acum și cum te-a schimbat pe tine ca om…
Elena: Eu nu separ lumea handmade de lumea mea artistică, pur şi simplu ele se împletesc permanent, chiar dacă sunt două cercuri de prieteni şi artişti total diferite. Greutăţile sunt aceleaşi în ambele lumi. Este foarte greu să trăieşti din handmade, trebuie să ai foarte multă răbdare pentru a-ţi face o constantă în vânzări pentru a reuşi să te întreţii din acest domeniu. Aşa cum îţi vor spune mulţi artişti, munca handmade este subapreciată la noi pentru că încă nu avem cultura şi educaţia necesare să înţelegem diferenţele dintre un produs de serie, lucrat pe banda şi unul creat unic, special, irepetabil.
Eu: Handmade-ul românesc, hobby sau bussines? Cum a evoluat afacerea ta și care a fost rețeta succesului?
Elena: Pentru mine nu a fost hobby de la început. Partea de bussines am dezvoltat-o o dată cu înfiinţarea brandului. Nu cred că există o reţetă a succesului, această reţetă este pur şi simplu o iluzie, la fel cum este şi succesul. Presiunea societăţii actuale de a avea succes ne îndepărtează de lecţiile pe care le-am învăţat din eşecuri. Ne concentrăm prea mult pe a avea succes şi prea puţin pe a ne trăi pasiunea noastră. Dacă îţi doreşti o reţetă, pentru mine ar fi – să faci ceea ce te însufleţeşte, ceea ce te face mai bun, ceea ce te ajuta să evoluezi.
Eu: Sunt curioasă cum îți promovezi lucrările… spune-mi, online-ul este mult mai de succes decât târgurile handmade? Cum atragi clienții?
Elena: Îmi promovez lucrări atât online, cât şi la târgurile handmade. Sunt două variante diferite şi fiecare dintre ele vine cu avantajele şi dezavantajele ei. De multe ori, la târguri, nu reuşesc să-mi scot taxa (menţionez că taxele au devenit uriaşe pentru târgurile handmade, având în vedere că sunt create pentru a susţine mici artizani şi artiştii handmade, care ştim că se întreţin greu din ceea ce fac).
Dar să zicem că reuşesc să atrag nişte client viitori, care mă văd acolo şi mă cauta ulterior. Prin târguri am cunoscut foarte mulţi artişti şi am creat multe colaborări şi parteneriate de succes. Online-ul îmi adduce comenzi practice, dar trebuie să fii permanent conectat, trebuie să investeşti mult în partea asta. Nu neapărat financiar, ci trebuie să investeşti mult timp, care este mai preţios decât orice.
Eu: „Istoriato – The Alchemy of dreams” are proiecte de viitor? Colaborezi cu cineva sau ești implicată în vreo campanie specială?
Elena: Proiecte de viitor am multe, inclusive viitoare colaborări pe care le plănuiesc, dar care prefer să rămână deocamdată secrete. Colaborez în acest moment cu Meli Melo Deco, pentru care pictez obiecte din sticlă şi din porţelan, cu magazinul online Marine Concept Store pentru care realizez diferite obiecte în tematica marină, cu Egoodies – Coşuri Cadou Corporate pentru care lucrez diferite obiecte de sezon, dar şi cu CDV – Delia Fashion Design căreia îi pictez obiecte de îmbrăcăminte pe care le creează ea, cu Maruc Ales Event pentru diferite evenimente (mărturii nunţi, botezuri etc.). Sunt, de asemenea, artist rezident permanent în proiectul ARTHUB, un spaţiu în cadrul căruia am şi atelierul în care lucrez.
Eu: Există concurență în lumea handmade? În opinia ta care sunt cele mai mari greșeli pe care le face cineva atunci când este la început de drum?
Elena: Exista concurenta, ca în orice domeniu, însă puţină concurenta nu strică niciodată. Te face să fii inovativ, să vii permanent cu ceva altfel. Cred că cea mai mare greşeala este că mulţi renunţa repede în momentul în care nu au succesul aşteptat. Domeniul handmade necesita răbdare, atât cu tine, cât şi cu piaţa pe care te valorifici ca şi brad.
Eu: Cum decurg lucrurile atunci când vine vorba de obiecte personalizate? Ții cont de dorințele clientului sau încerci să-i convingi asupra tematicii obiectului personalizat în funcție de anumite criterii?
Elena: De fiecare dată ţin cont de dorinţele clientului. Am şi modele proprii pe care mulţi le doresc aşa cum sunt create de mine, dar mă adaptez cererii clienţilor. Mulţi îşi doresc teme special, anumite citate etc. Asta face domeniul handmade atât de frumos – poţi avea parte de ceva personalizat, unic, pe care nimeni altcineva nu-l mai are.
Eu: Comparativ cu piața din afară, cum ai defini handmade-ul românesc? Ce ai schimba dacă ai avea posobilitatea?
Elena: Cred că există mult mai mulţi artişti handmade la noi decât în afară şi au lucruri la preţuri mult mai mici decât cei care lucrează aceeaşi tehnică în afară. În 2016, am fost singurul brand selectat pentru unul dintre cele mai mari târguri de home & deco – Internaţional Autumn Fair – Birmingham UK. Acolo am avut ocazia să văd mulţi artişti talentaţi, dar mi-am dat seama că artiştii handmade români sunt la înălţimea cererii de acolo.
Eu: Definește „Istoriato – The Alchemy of dreams” în trei cuvinte!
Elena: Unicitate, preţiozitate, rafinament
Eu: Ai și alte pasiuni înafară de ceea ce știm că faci?
Elena: Îmi place să ascult muzica celtică, să citesc, să cânt.
Eu: Planuri de viitor care așteaptă să iasă la iveală?
Elena: Sunt foarte multe lucruri pe care vreau să le fac. Vreau să-mi dezvolt afacerea mai mult, să o extind, să-mi fac o expoziţie cu, colecţiile de porţelan importante pe care le-am creat până acum, să atrag cât mai multe colaborări diverse şi să dau drumul site-ului official – www.istoriato.com
Eu: Draga mea, mulțumesc pentru amabilitatea de a răspunde la întrebări. Sper că nu am fost indiscretă, iar în încheiere spune-le cititorilor un gând bun și unde îți pot vedea, admira sau comanda lucrările.
Elena: Mă bucur că am avut ocazia să răspund, mulţumesc mult pentru întrebări, mi-a făcut plăcere timpul petrecut împreună. Cititorilor le transmit să-şi urmeze visul inimii, să se asculte şi să descopere ce le face sufletul să cânte.
Îmi pot vedea lucrările pe:
www.facebook.com/IstoriatoTheAlchemyOfDreams/
www.istoriato.wix.com/portelanpictat
www.elenaandreiartist.wix.com/painting
Domeniul www.istoriato.com este în construcţie.
Foarte frumos interviu, forte frumoase lucrari.
Doamne, toate sunt adevarate bijuterii!
Extrem de frumoase!!!