Acasă-i acolo unde e căldură,
Unde sufletul se bucură.
Acasă-i acolo unde-i cald și mă bazez
Pe profesionalismul Avizez.
Acasă are o poveste,
Născută-n mințile modeste.
A unor oameni iubitori,
Maeștri în termoviziune și măsurători.
Acasă e acolo unde-i cald și bine, iar ca totul să fie spre binele tuturor… împletim ideile familiei cu ale profesioniștilor în domeniu. Nu demult mi-am cumpărat o casă în Constanța, iar primul an petrecut acolo a fost groaznic. Frig, umezeală, mucegai! Pentru că suntem oameni moderni și ne place să trăim confortabil, ne-am documentat pe unde am putut și în anul următor am apelat la profesioniști în realizarea unui audit energetic. Împreună am găsit soluţii de reabilitare şi modernizare termo-energetică a clădirii.
Ca să fie treaba bună, nu am uitat să cer serviciul de termografie a casei. Prin termografie obţin informaţii suplimentare pentru certificatul energetic pe care îl voi obține la final, indentificând zonele cu pierderi mari de căldură sau infiltraţii ridicate de aer. Ca să nu mai spun că auditorii Enermed Impex eliberează documentul în maxim 24 de ore de la colectarea informațiilor, iar valabilitatea acestuia este de 10 ani! Scutesc timp, nervi și sănătatea mea mintală va fi în cotele normale. Tot ce am avut de făcut a fost să prezentăm un dosar cu o copie după schița casei (important este să se spună și din ce an este clădirea) și planurile de arhitectură.
Pentru a cunoaște care este performanta energetică a clădirii am apelat la o echipă de doctori ingineri cu experiență de peste 18 ani în domeniul energetic. Este important pentru noi să știm că suntem pe mâini bune și că vom avea cele mai optime soluții în reabilitarea casei.
Acasă e acolo unde-i soare-n suflet
Și căldură-n fiecare cărămidă.
Acasă e acolo unde te așteaptă timidă…
O îmbrățișare, o vorbă bună și un zâmbet.
Pe lângă disconfortul termic simțit, pierderile de căldură din casă majorează cheltuielile la încălzirea ei. Pentru izolarea pereților din exterior am optat pentru spuma de rășină pentru că este foarte rezistentă la foc și în plus este un material certificat energetic. Am eliminat sobele cu încălzire pe lemne din casă și am instalat o centrală termică, iar toate ferestrele și ușile din lemn au fost înlocuite cu tâmplărie din aluminiu. Acestea au un grad ridicat de stabilitate, eficiență energetică și o izolare fonică excelentă. O casa bine izolata termic (pereți, acoperiș, pod, ferestre) va fi mai răcoroasă vara și mult mai călduroasă iarna. În final am optat să schimbăm absolut toate electrocasnicele și le-am înlocuit cu unele de clasa A+, iar becurile au fost, bineînțeles economice tip LED.
Toate drumurile ne (a)duc ACASĂ, așa că ne-am înarmat cu răbdare și am lăsat experții în domeniu să ne dea sfaturi. S-au dus vremurile în care apelam la nea Gică sau Mitică… ăla de știa cum să împletească pământ cu paie și astupa toate găurile casei, în speranța că „nu te mai trage curentul în veci, parol”. Dacă tot am rezolvat cu reabilitarea termică a casei, acum urmează să-i construim personalitatea în culori calde. Va fi o casă unde va domni mereu o zi de primăvară cu mobilă vintage, lumânări parfumate cu aromă de lăcrămioare și multe obiecte de decor făcute de propriile mânuțe. Fiecare obiect își va spune povestea într-un loc luminos, cu o atmosferă călduroasă, primitoare… într-o casă reabilitată ce a cunocut la un moment dat „și la bine, și la rău„.