In general, orice cladire pierde caldura daca nu dispune de un sistem de izolatie corespunzator. Ce ne ramane de facut in aceasta situatie ar fi sa ne documentam. Sau dupa caz sa apelam la sfatul unui expert, pentru a lua cele mai bune decizii in ceea ce priveste izolatii mansarda. In randurile ce urmeaza iti prezint cateva aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere. Bineinteles si motivele pentru care ai nevoie sa izolezi corespunzator mansarda.
Care sunt factorii ce favorizeaza pierderile de caldura?
Unul dintre cele mai des intalnite fenomene pe care le observam la cladiri este efectul de cos de fum. Ne referim la miscarea aerului, din si in afara cladirilor, ce rezulta din diferentele de densitate ale acestuia. Pe timp de iarna, cand utilizam instalatiile de incalzire, avem un aer uscat si cald in interior, respectiv o densitate mica in comparatie cu cea de afara. Fara indoiala folosim usa pentru iesi si intra din cladire, ceea ce inseamna ca exista cel putin o deschidere prin care putem pierde o cantitate insemnata de caldura. Oriunde exista izolatii slabe sau deschideri. Sunt sanse ca aerul cald din interior sa se piarda, fiind inlocuit de cel rece.
Si in sezonul calduros este favorizat acest efect, doar ca in sens invers. Densitatile mai mici sunt cele din afara cladirilor, ceea ce inseamna ca aerul rece din interior este impins in exterior. Un alt fenomen responsabil cu pierderile de caldura se refera la puntile termice. Cu toate ca aerul din cladiri se misca liber, acesta nu ar avea efecte atat de insemnate. In ceea ce priveste confortul in cazul in care nu ar exista si pierderi de caldura – se intampla in cazul cladirilor slab izolate sau care nu beneficieaza deloc de protectie in acest sens. Ne putem referi la puntea termica si ca la o portiune izolata deficitar.
Din cauza faptului ca avem ierni lungi, in care temperaturile ating valori destul de scazute, am spune ca e firesc sa beneficiem de termoizolare. De obicei pierdem un procent de 20% din energia in care investim pentru a beneficia de un confort termic ideal. Nu doar mansarda, insa mai ales aceasta trebuie sa fie protejata corespunzator pentru a reduce procentul de pierderi. Daca vrem sa avem parte de conditii climatice care sa ne satisfaca, atunci inevitabil trebuie sa facem o investitie in acest sens. Dintre cele mai eficiente materiale de izolatii mansarda se remarca vata minerala de sticla.
Pentru ca rezultatele sa fie optime, este de preferat utilizarea unui produs disponibil intr-un strat ideal in acest scop. Astfel, potrivit normelor actuale, se impune o rezistenta termica la acoperis care sa aiba cel putin 5 w/m2k. Este modul in care ne asiguram gradul optim de confort pe timpul iernii. Ca sa stim exact ce grosime trebuie sa aiba termoizolatia, e necesar sa avem in vedere si conductivitatea materialului izolator pe care il folosim. Efectuand cateva calcule, putem afla toate datele care ne intereseaza. In ceea ce priveste etapele de montare a materialului de izolatie, de preferat este ca acestea sa fie realizate de catre cineva care a mai avut de-a face cu acest tip de activitati si stie ca va efectua o treaba excelenta.
bai, eu cand bate vantul, imi izolez mansarda cu sapca sau caciula. Sau nu de mansarda aia era vorba? Bine, hai ca glumea, citii articolul. La mine sotul a facut proiectul si lucrarea si eu zic ca a izolat destul de bine sa nu murim de frig iarna in casa.