Buruieni cât casa, betoane, leagăne rupte și alte echipamente deteriorate, sârme și pe lângă toate astea, pet-uri aruncate de adulții „binevoitori”, coji de semințe și mucuri de țigări. Nu m-ar mira ca într-o bună zi, din buruienile existente în marea majoritate a locurilor de joacă să răsară sprinten Merlin călare pe-un dragon, băgând spaimă în odraslele noastre și așa terorizate de haosul pe care îl văd.
Cam așa stă situația în aproape fiecare loc de joacă din Constanța și sincer, mă întreb… pe cine trebuie să pupăm în dos pentru a primi niște răspunsuri clare legate de această problemă. Părinții au cerut în nenumărate rânduri administraţiei locale să investească în noi spaţii de joacă pentru copii sau măcar reabilitarea celor existente.
„Pentru anul 2017 am alocat aproximativ 10 milioane de lei pentru locurile de joacă existente şi respectiv 7 milioane de lei pentru crearea de noi spaţii. Din păcate, în anul 2016 nu am folosit nici un ban de la buget pentru aceste spaţii”, a afirmat domnul Decebal Făgădău, primarul județului Constanța în cadrul dezbaterii pe tema bugetului.
Pe hârtie, totul arată minunat. Toată lumea aplaudă, se aud surle și trâmbițe de la mii de kilometri. În realitate totul stă pe loc din cauza unor modificări aduse legislației din domeniul urbanistic. Pentru că locurile de joacă pentru cei mici au un rol foarte important în dezvoltarea copilului, USR Constanța și-a propus să identifice toate locurile de joacă existente din oraș și a pus la cale un proiect de dezvoltare, reamenajare și modernizare a locurilor de joacă.
Proiectul este coordonat de doamna Cristina Popescu de profesie urbanist, iar în nenumărate rânduri s-a atras atenția administrației locale despre echipamentele deteriorate din spațiile de joacă publice. Deocamdată totul a rămas în coadă, nimeni nu zice nimic și totuși, când se va conștientiza că aceste locuri de joacă din Constanța reprezintă adevărate capcane pentru copii?
Pe scurt, din câte am înțeles eu… bani sunt, nu? Ce lipsește? Dacă tot s-a ieșit în strada pentru te miri ce, de ce nu am ieși și pentru odraslele noastre? Dăm din umeri, înghițim în sec și trecem cu vederea. Că așa e la noi… nu ne băgăm, nu ne doare capul. Dacă vreunul din cunoscuți este oripilat până la sfinți că am abordat acest subiect, dragii mei aflați că îmi pasă cât de cât.
Sigur, ai dreptate! Băieții mei sunt mari și umblă după fuste, dar mâine-poimâine se însoară ăștia și mă trezesc că-mi aruncă nepoții în brațe. Hai, mamaie! La plimbare cu ei! Voi aveți impresia că am de gând să-mi cheltui amărâta de pensie (dacă o apuc) într-un loc de joacă privat?
PS: Dacă sunteți interesați să aflați despre cum decurge proiectul sau care este situația actuală a lucrărilor (neîncepute) puteți accesa pagina oficială de facebook Locuri de joaca din Constanta. Minunați-vă și voi!
Pacat, aceste locuri ar trebui sa aiba prioritate.
Crezi ca numai in Constanta e asa? Sa vii in Iasi si sa vezi cum arata locurile de joaca pentru copii.
Din pacate se inmultesc locurile de joaca pentru copii in spatii inchise
Si oamenii sunt rai, sunt pusi pe distrugere, dar si natura are un cuvant de spus: frigul, ploile, zapada. Autoritatile niciodata nu au timp sau bani pentru reconstruirea, reconsolidarea sau construirea altora noi.
Păcat nu e bine sunt locuri de joaca pt copii noștri
Nu este frumos deloc…
Si oamenii sunt rai, sunt pusi pe distrugere, dar si natura are un cuvant de spus: frigul, ploile TORENTIALE dar nu este frumos deloc
asa e cam peste tot. structuri subrede, ruginite, la orice sunt locuri in care copiii se pot rani.
Din pacate exista din ce in ce mai multe asa zice parcuri de joaca.Nu ai unde sa mergi cu copilul ori cu nepotul sa se joace
din pacate sunt foarte multe locuri asa!
Păcat nu e bine sunt locuri de joaca pt copii
nu ma mira, intotdeauna cu locurile de joaca pentru copii au fost o problema
din pacate asa este sunt foarte multe locuri de joaca asa !
ador parcurile si spatile verzi din pacate se fac cit ai ulte blocurii nu se planteaza pomii
SI LA NOI ESTE LA FEL,CHIAR MAI RAU,NU AVEM LOC DE JOACA PT.COPII DECAT UN TEREN CU UN TOPOGAN!
Si mine in oras exista locuri de joaca abandonate,invechite si foarte periculoase pentru copiii!
asa e cam peste tot. structuri subrede, ruginite, care sigur au costat o gramada de bani. rezultatul: locuri in care copiii se pot rani.