De ce unii oameni sunt răi? Probabil ne întrebăm adesea, cum unii oameni în ciuda aparențelor sociale, pot ascunde atâta răutate în suflet. Cum unii se transformă în Cruela Devil, deși la un moment dat drumurile voastre s-au intersectat și îl/o știai de „om bun”. Teoretic, oamenii nu se nasc cu răutatea în ei. Practic, unii își construiesc viața călcând pe cadavre… uitând uneori că roata este rotundă și că totul se poate întoarce împotriva ta când ți-e lumea mai bună.
Răutatea omenească a atins cote atât de alarmante, încât acoperă cu hidoşenia ei bucuria binelui. – B. Marcovici
Oamenii devin răi atunci când sunt răniți și abandonați. De regulă, unii caută ajutor în rândul celor dragi și încearcă din răsputeri să depășească momentul. Alții în schimb se închid în ei, mocnesc încet și încep să privească totul ca pe un război. Pentru că au fost târâți prin noroi, se simt victimizați și vulnerabili. Vor să te rănească mai întâi înainte ca cineva să aibă șansa de ai răni, ceea ce îi face să se simtă în siguranță.
Adevărul este că furia și răutatea unora este ca un drog. Le dă un sentiment fals de superioritate și sincer, o parte din oameni parcă s-ar hrăni cu astfel de răutăți pe care le fac. Primul impuls al celor din jur este de a respinge sau a ignora persoana respectivă. Dar câți dintre noi încearcă să privească dincolo de răutăți? Câți dintre noi se implică prin a înțelege durerea unei persoane?
Dincolo de orice răutăți se ascunde durerea și dezamăgirea. Teama de eșec, frica de abandon, stima de sine scăzută, anxietatea sau orice altă emoție negativă transformă oamenii. De ce sunt oamenii răi? Unii pentru că au fost cu adevărat răniți și se tem că se va întâmpla din nou. Unii pentru că așa se nasc… sau poate greșesc? Răutatea umană urâțește sufletul și câteodată mă întreb cum poți reacționa atunci când ești direct implicat? Dai înapoi? Încerci să înțelegi persoana sau plătești cu aceeași monedă?
cat adevar
Mulțumesc, Daniela! Te îmbrățisez cu drag!
Frumos articol. M-ai facut sa inteleg mai bine oamenii din jur.
Mulțumesc, Raluca! Nu știu cât de bine m-am făcut înțeleasă în textul de mai sus… ideea este că uneori îmi pun întrebări și încerc să caut soluții
Nu stiu ce sa zic la reactie. Cred ca de la caz la caz. Cateodata un „ignore” face mai bine decat o confruntare directa si pune persoana respectiva pe ganduri. Altadata poate e mai bine sa-i spui verde-n fata.
M-am confruntat de multe ori cu rautatea colegelor de birou. Cum am reactionat? Nu le-am bagat in seama.
cu varsta si timpul am invatat sa nu mai iau personal anumite atitudini si reactii ale oamenilor. e, asa cum spui, o masca, un mijloc de autoaparare al unor acea aparenta rautate. am invatat si copilul sa nu le ia personal.
ideea este ca toti avem in noi si un sambure de rautate, de acel ceva care ne indeamna la una sau alta nu tocmai cuvenite. important e sa stim sa l gestionam.
Din pacate există si asemenea oameni…..ar fi mult mai bine fara ei,clar…
Si eu ma intreb de multe ori de ce sunt rai unii oameni, si nu gasesc niciodata raspunsul. Am incercat tot timpul sa sa fiu buna si corecta poate prea corecta si mi-am dat seama ca intotdeauna am fost ranita. Felicitari pentru articol.
Răzbunarea e arma prostului.Cel mai bine tratezi cu indiferență