La 50 de zile după Paşti se sărbătoreşte minunea Pogorârii Duhului Sfânt peste Apostolii Domnului, cărora le-a dat putere divină, spre convertirea tuturor oamenilor. În ultima sâmbătă de dinaintea Rusaliilor se serbează Moşii de Vară, un prilej pentru celebrarea celor trecuţi în nefiinţă.
La Moşii de vară se crede că sufletele morţilor, după ce au părăsit mormintele în joia din Săptămâna Patimilor şi se plimba nestingherite printre cei vii, se întorc supărate la locaşurile lor subpământene. Pentru a fi îmbunate li se dau de pomană vase de lut , pline cu primele cireşe – sau alte fructe, după posibilităţi, apa, vin, lapte, mâncare gătită, pâine, flori, alături de o cană cu vin şi lumânări aprinse.
Aceste pomeni, făcute după un anumit ritual, se numesc Moşi. Dacă într-o familie au decedat mai multe persoane fără a fi spovedite sau împărtăşite, se de de pomană şi iconiţe, tămâie, cărţi de rugăciuni şi altele. O dată cu „”împărţeala””, era bine să se aprindă o lumânare şi să se rostească numele celui mort.
Sunt obiceiuri frumoase, tradiţii care s-au păstrat şi transmis cu sfinţenie, din generaţie în generaţie şi care au menirea de ne face să nu uităm datoria sfântă pe care o avem pentru înaintaşii noştri, pentru cei din care ne tragem noi înşine existenţa.
Superstiţii şi tradiţii specifice zilei Moşilor de vară:
*Femeile ce îi cinstesc an de an pe Moşii de vară vor avea intotdeuna sufletul tânăr şi nu vor îmbătrâni la fel de repede ca celelalte surate ale lor.
* Nu se matura, ca să nu se dea praf în ochii morţilor ce stau în spatele uşii până duminică, când se înălţă către cer după săvârşirea liturghiei de Rusalii.
*Nu se arunca gunoiul afară, întrucât acesta poate ajunge la morţi, în locul mâncării şi băuturii pe care le aşteaptă.
Voi ce alte obiceiuri sau superstiţii cunoaşteţi în legătură cu această zi?