Pentru că nu mai este aşa mult până la frumoasele sărbători de Paşti ,vă propun să încercaţi o reţetă foarte gustoasă de cozonac.
Sper să vă placă şi să îmi spuneţi şi mie dacă va plăcut.
INGREDIENTE ALUAT:
– 1kg faina
– 50g drojdie
– 250g zahăr
– 500ml lapte de 3,5% grăsime – uneori mai adaug încă două-trei linguri,dacă simt că alualtul este prea vârtos, ideal este să fie spre moale
– 200g grăsime, ulei şi unt topit
– 5 gălbenuşuri
– 1 linguriţă rasă de sare
– arome
– coaja rasă de lămâie, portocala, esenţa de rom, vanilie, fiecare după gust
INGREDIENTE UMPLUTURĂ:
– 3 albuşuri
– 3 linguri de zahăr
-100 gr stafide
– 200 gr nucă măcinată
– 2 linguri cacao
PREPARARE:
– într-un castron mai mare se cerne restul de făină, de două ori, aşa, ca să fie faina mai pufoasă
-se încălzeşte laptele în care se dizolvă zahărul şi vanilia
– MAIAUA, din drojdie cu puţină faina şi câteva linguri din laptele preparat deja, care nu trebuie să fie fierbinte
– se presară peste maia o mână de făină şi se lasă la loc cald,vreme 10-15 minute, ca să crească, până se „crapa faina”
– gălbenuşurile le freacă cu sare, coajă de lămâie şi portocala
– se adăugă maiaua, restul de lapte călduţ şi gălbenuşurile frecate foarte bine
– se amestecă cu mâna şi se începe să se frământe uşurel, ajutându-vă de grăsimea care trebuie să fie călduţă
– pe măsură ce aluatul se leagă, se înmoaie mana în grăsime, nu se toarnă în aluat, până ce se încorporează toată
-se frământa foarte bine, vreme de 30 minute .
Pregătiţi tăvile ,apoi împărţiţi aluatul cum doriti puneţi umplutura apoi bagaţi tăvile în cuptorul bine incins .Nu uitaţi să fiţi cu ochii pe cuptor să nu se ardă.