Cozonac pufos …

Pentru că nu mai este aşa mult până la frumoasele sărbători de Paşti ,vă propun să încercaţi o reţetă foarte gustoasă de cozonac.
Sper să vă placă şi să îmi spuneţi şi mie dacă va plăcut.
INGREDIENTE ALUAT:
– 1kg faina
– 50g drojdie
– 250g zahăr
– 500ml lapte de 3,5% grăsime – uneori mai adaug încă două-trei linguri,dacă simt că alualtul este prea vârtos, ideal este să fie spre moale
– 200g grăsime, ulei şi unt topit
– 5 gălbenuşuri
– 1 linguriţă rasă de sare
– arome
– coaja rasă de lămâie, portocala, esenţa de rom, vanilie, fiecare după gust
INGREDIENTE UMPLUTURĂ:
– 3 albuşuri
– 3 linguri de zahăr
-100 gr stafide
– 200 gr nucă măcinată
– 2 linguri cacao
PREPARARE:
– într-un castron mai mare se cerne restul de făină, de două ori, aşa, ca să fie faina mai pufoasă
-se încălzeşte laptele în care se dizolvă zahărul şi vanilia
– MAIAUA, din drojdie cu puţină faina şi câteva linguri din laptele preparat deja, care nu trebuie să fie fierbinte
– se presară peste maia o mână de făină şi se lasă la loc cald,vreme 10-15 minute, ca să crească, până se „crapa faina”
– gălbenuşurile le freacă cu sare, coajă de lămâie şi portocala
– se adăugă maiaua, restul de lapte călduţ şi gălbenuşurile frecate foarte bine
– se amestecă cu mâna şi se începe să se frământe uşurel, ajutându-vă de grăsimea care trebuie să fie călduţă
– pe măsură ce aluatul se leagă, se înmoaie mana în grăsime, nu se toarnă în aluat, până ce se încorporează toată
-se frământa foarte bine, vreme de 30 minute .
Pregătiţi tăvile ,apoi împărţiţi aluatul cum doriti puneţi umplutura apoi bagaţi tăvile în cuptorul bine incins .Nu uitaţi să fiţi cu ochii pe cuptor să nu se ardă.

Lasă un comentariu fain (sau nu) dacă ţi-a plăcut articolul...